Monday, September 19, 2016

Tõrva jooks

Oma kymnenda stardi sel hooajal tegin reedel, 2. sept Tõrvas, 9km pikal kolme järve jooksul, mis kuuldavasti toimus juba 33.korda. Veel nädala algul polnud yldse kindel kas saan minna, sest omal ju transporti pole ja õhtul Tõrvast Tartu buss ka ei käi. Olin juba endal kava ymber koostamas ja plaanisin teha neljapäeval 10km kõva tempokrossi, kui klubikaaslane Renno andis teada, et läheb ka ja seega ikkagi minek, kuna teatavasti parin trenn ongi võistlus :)
Kuna Renno poeg plaanis lastejooxul osaleda siis startisime suht vara ja olime kohal 2h enne põhijooxu starti :D
Renno oli kohalik ja tutvustas rada e täpsemalt viimast 400m, kus tuli kõik välja panna mis veel oli.
Rada ise oli enamus metsavahel e siis see mis mulle üldse ei sobi, kuna pole sellistel radadel pmst yldse treenind ja ei tunne end seal kindlalt. Sellegipoolest oli kavas teha korralik pingutus.
Kuni oma jooxuni molutasime niisama ja vaatasime lastejookse. Kõige väixemad jooxjad olid kuni 4 aastased. Väga nõme oli vaadata kuidas lapsevanemad lausa tirisid oma pisikesi finiši poole ja ei teind nägemagi, et laps nutab. Vaid mõned yxikud vanemad lasid lapsel sellel 100m rajal rahulikult chillida. Kuna juba õige varsti saan ka ise isax siis tahes-tahtmata kujutasin ette kuidas minu oma kuskil jooxurajal sibab ;)
Igatahes lõpux oli ka meie start ja vanadest tuttavatest olid stardis kohalik äss Koor ja minu vanuseklassist Lehtna. Kuigi minu trennid on viimasel kahel kuul olnud rohkem maratonile orienteeritud ja ka rada polnud sobilik, arvasin, et peaksin ikka suutma talle korralikku konkurentsi pakkuda.
Esimese km-i jooksimegi neljakesi. Lisax nimetatutele veel yx kohalik noor kutt. Esimene km asfaltil ja kergelt allamäge. Aeg 3,20. Seejärel keeras rada metsavahele ja tundus, et meeste tempo ei taha kuidagi alla langeda. Ok, mis seal ikka, las lähevad. Kui olexin samas tempos jätkanud, olex poolel maal täiesti kypse olnud. Koheselt meenus eelmisel aastal joostud Pulli järve jooks. Igatahes jäin lootma, et keegi kukub ära ja kui ei kuku siis ei kuku. Tagant enam keegi ei ohustanud ja jooxin turvaliselt neljandal kohal. Kui 6km joostud sain noore kuti kätte ja hakkasin vaixelt edu kasvatama. 1,2km enne lõppu asfaltile tagasi jõudes oli see minu kasux juba ligi 200m ja kolmas koht kindel. Siis exisin rajalt. Olexin seda juba korra ka metsas teinud, aga viimasel hetkel siiski märkasin punast kilejuppi. Seekord ka nägin, aga kuna see oli täpselt kahe tee ristis yhe puu oksa peal, mis rohkem vasakule kaldu siis keerasingi vasakule. Tegelt oli vaja otse panna. Kui olin juba mingi 150m jooxnud sõitis rattur vastu ja andis märku, et peaxin ikka ymber keerama. Kui ymber keerasin nägin ka noort kutti, kes just mööda lidus. Kõvasti pidevalt vandudes sain kuti u 600m pärast kätte, aga kuna see oli nii palju energiat nõudnud siis viimasel 300m metsarajal spurtides minust endast 20 aastat nooremale mehele vastast polnud. Olin ikka väga tige ja ytlesin lõpetades korraldajale mis ma sellisest jamast arvan. Algul mõtlesin,et ei lähe ka autasustamisele, aga lõdvestusjooksu ajal viha pisut lahtus :D Lõpuaeg oli 33,14 ja kaotasin nt Lehtnale mingi 1,30. Olex talle isegi siis korralikult kaotand kui polex seda 300 lisameetrit jooxnud.Mees on sygisex korraliku vormi saavutanud.



Kuna järgmisel päeval oli kavas 25km pikk jooks siis tuli hakata koheselt energiat taastama. Nutrend taastusjook, vytautase-viinamarjamahla segu, spordijook, banaanid, rosinad, myslibatoon. Kodus veel pool arbuusi ja mõned tatragaletid. Need uus leid ja vääääääga maitsvad. Hea vaheldus leivale-saiale. Sobib peale panna nii soolast kui magusat staffi.
Järgmisel päeval siis 25km. Kerge väss ikka oli eilsest, aga kartsin hullemat. Õigete asjade söömine-joomine ilmselt aitas ;) Esimesed 24km jooxin 4,40km ja kuigi keskmine pulss oli suht kõrge e 145 siis see täiesti loomulik, kuna ainult 12h tagasi tegin võistluse.
Teisipäeval tegin Raja pargis pehmel pinnasel fartlekki 15x1min kiirelt/2min rahulik. Neljapäeval tammal 6x2000m/600m sörk.
Laupäeval esimene peaproov 1.okt toimuvaks Tartu Linnamaratonix e 30km tõusvas tempos. Esimesed 24km jooxin endiselt 4,40km keskmine pulss 145 e ikka natuke liiga kõrge. Järgmised 3km 4,20km ja viimased 3km 3,54km. Siis läx max pulss 170 peale e täiesti ok. Lõpp oli juba suht raske, aga tehtud see sai ja ylirahul. Koheselt rullima ja saunatama :)
Teiseks peaprooviks oli 15 sept e 16 päeva enne maratoni tammal tehtud 4x3000m/6min sörk+kõnd. Seda trenni olen juba teinud samal ajal ka kahel eelneval aastal.
2014a jooxin need 12,27-12,21 e4,08 kesk km ja tookord jooxin maratoni ajaga 3:02:36 e 4,20km ja seega jäi kiirusvaru selles lõigutrenni 12sek km kohta.
Eelmisel aastal jooxin samas kohas samad lõigud juba tunduvalt kiiremini- 11,45-11,42 e 3,55km ja maratoni jooxin 2:58:11 e 4,15km ja seega jäi selles viimases kõvas lõigutrenni kiirusvaru juba 20sek km kohta. Keskmine pulss neid lõigutrennides kahel aastal sama e 167.
Sellel aastal jooxin lõigud 11,18-11,15 ja kesk pulss 166. Keskmine km seega 3,47 ja kui plaanin 1.okt maratoni km-id katta 4,10-ga siis kiirusvaru keskmiselt 23 sek.
See 4x3000m on suht vastik trenn, aga ex iga trenn ole täpselt nii raske kui raskex sa ta ise mõtled.
Igatahes usun, et mulle on sellist trenni väga vaja ja sain selle põhjal korraliku tagasiside oma hetkevormi kohta. Igasugused tempokrossid on ka yhtteist näidand ja usun, et olen valmis jooxma uue rekordi 1.okt. Ei julge lubada, et jooxen kilte kiiremini kui 4,10 ja kui sedagi suudax olex lõpuaeg 2:55,..... See pakux rahulolu kyll :)
Maraton on ettearvamatu ja kui liige kiirelt alustad siis valmistu krahhix. Väga palju loeb ka ilmast ja väga loodan, et ilm meid soosib ja tuleb midagi sarnast, nagu ka yleeelmisel aastal.


No comments:

Post a Comment